AR-GE ve Tasarım Merkezlerinin Vergisel Avantajları
AR-GE ve Tasarım Merkezlerinin Vergisel Avantajları
Eylül 16, 2022
Nakdi Yemek Yardımı İle Elektrik, Doğalgaz ve Isınma Desteği Vergiden Muaf Olacak
Yemek Yardımı İle Elektrik, Doğalgaz Vergiden Muaf Olacak
Eylül 26, 2022

4691 Sayılı TGB Kanunu KDV İstisnası

Eylül 22, 2022

Bu yazının okuma süresi yaklaşık 2 dakikadır.

4691 Sayılı TGB Kanunu KDV İstisnası, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre bölgede faaliyet gösteren firmaların, yönetici şirket tarafından onaylanmış projelerinde kullanılmak üzere talep edilen makine ve teçhizatların tesliminde Katma Değer Vergisi muafiyeti söz konusudur.

Firma ilgili muafiyetten yaralanabilmek için yönetici şirkete başvurusu ile projelerine uygun olan “makine ve teçhizat raporu” temin edilmelidir. Onay verilen makine ve teçhizatın satıcısının oluşturduğu KDV’siz proforma fatura ve rapor ile bağlı bulundukları vergi dairesine internet üzerinden başvuru gerçekleştirilmelidir. Vergi dairesi onayı sonrası ilgili makinelerin satışı KDV’den muaf bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Özellikle teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketinden alınan raporda belirtilen makineler ile satın alınmak istenen makine ve teçhizatın teknik özellikleri ve miktarları uyumlu olmak zorundadır. Aksi takdirde vergi dairesi ilgili muafiyetten yararlanılmasına izin vermemektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta alınan makine ve cihazların alış tarihinden itibaren üç yıl içerisinde satışının gerçekleştirilmesi durumunda vergi dairesi ilgili faturanın KDV tutarını ve vergi zıyaı cezasını talep etmektedir.

4691 Sayılı TGB Kanunu KDV İstisnası Detayları Makalemizde

    Nasıl Yardımcı Olabiliriz?