Freelance olarak da bilinen home ofis çalışma modeli, özellikle pandemi sürecinden sonra yaygınlaşan bir sistem hâline gelmiştir. Kendi hesabına çalışan kişilere pek çok kolaylık sağlayan bu iş modeli aynı zamanda vergi gibi konularda da avantajlıdır. Diğer yandan, freelance çalışırken şirket kuruluşu, fatura kesme ve vergi beyanı gibi konulara dikkat etmek gerekir. Sizin için hazırladığımız bu içeriği okuyarak söz konusu iş modeli hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Home Ofis Çalışma Modeli Nedir?
Home ofis çalışma modeli, adından da anlaşılacağı gibi herhangi bir şirkete bağlı olmadan ve fizikî ofis zorunluluğu olmadan evden çalışmayı ifade eder. Bu iş türünde çalışan kişiler faaliyetlerini evlerinin bir bölümünü ofise çevirerek yürütebilir. Freelance iş modeli, remote çalışma ile karıştırılmamalıdır. Freelancerler, kendi şirketlerini kurarak ve işlerini tamamen kendi hesaplarına yürüterek çalışırlar. Tasarım, yazılım, içerik üretimi, muhasebe ve pazarlama gibi pek çok alanda freelance olarak çalışmak mümkündür.
Home Ofis Çalışma İçin En Uygun Şirket Modeli Nedir?
Şahıs şirketi, home ofis çalışma için en uygun firma modelidir. Bu tür şirketlerin en büyük avantajı maliyetlerin düşük olmasıdır. Söz konusu işletme türü, gerek kuruluş maliyetleri gerekse vergi yükümlülükleri bakımından çok daha uygundur. Şahıs firması kurarak iş fikrinizi yüksek masraflar olmadan hayata geçirebilir ve bu sayede çalıştığınız süre boyunca kârlılık elde edebilirsiniz.
Home ofis şahıs şirketi kurmanın bir diğer avantajı da kurulum kolaylığıdır. Şahıs işletmelerinin açılış prosedürleri oldukça kolaydır. Gerekli belgeleri hazırlayıp vergi dairesine başvurduktan sonra işletmenizin faaliyete geçmesini sağlayabilirsiniz. Bu tür firmalarda limited ve anonim şirketler gibi kompleks prosedürler söz konusu değildir. Herhangi bir ortakla çalışmayı düşünmüyorsanız söz konusu şirket modeli sizin için idealdir.
Home Ofis Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Esnek çalışma saatleri, home ofis şirket kurmanın sağladığı başlıca avantajlardan biridir. Freelance çalıştığınızda iş saatleriniz tamamen sizin tarafınızdan belirlenir. İşlerinizi kendi programınıza göre dizayn edebilir ve çalışma-yaşam dengesini etkin bir biçimde yönetebilirsiniz. Bu iş modelinde trafik ve ulaşım gibi sorunlar olmadan rahatlıkla çalışabilirsiniz.
Yukarıda bahsedildiği gibi, freelance iş modelinde oldukça düşük maliyetler söz konusudur. Bu sistemde yüksek vergiler ödemeden ayrıca fazladan kira, fatura ödemek zorunda kalmadan çalışabilirsiniz. Home ofis sisteminde vergi beyanı da oldukça kolaydır.
Home Ofis Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Home ofis şahıs şirketi kurmak için gereken belgeler şunlardır:
- Kimlik fotokopisi,
- Mali müşavir vekaleti,
- İmza beyannamesi,
- Tapunun fotokopisi ya da kira kontratı,
- Vesikalık fotoğraf,
- Araç alış senedi ya da varsa ruhsat,
- İkametgah.
Yukarıdaki belgeleri tamamladıktan sonra ikametinizin veya kiraladığınız sanal ofisin bağlı bulunduğu vergi dairesine gitmeniz gerekir. Kuruluş aşamasında NACE kodunu seçerek şirketinizin faaliyet alanını belirleyebilirsiniz. İşletmeniz, yoklama sürecinden sonra faal hâle gelecektir. Bu aşamadan sonra iş yapmaya başlayabilir ve fatura kesebilirsiniz.
Home Ofis Şirketler Nasıl Fatura Kesebilir?
Freelance şirketlerde işyeri unvanı ad soyad ile belirtilir. Aynı şekilde mükellefiyetiniz de direkt adınız üzerinden gerçekleşir. Dolayısıyla faturada hizmet sağlayıcı kısmına kendi adınızı yazmanız gerekir. Diğer yandan, home office çalışmayı düşünüyorsanız iş alanınız büyük ihtimalle online mecralar olacaktır. Müşterileriniz sizden aldıkları hizmet için e-fatura talep edebilir. İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yaparak elektronik fatura oluşturabilirsiniz.
2023 Home Ofis Çalışma Şirket Kurma Maliyeti Ne Kadar?
2023 yılı rakamlarına göre freelance şirket kurmak için başlangıç aşamasında ödemeniz gereken maliyetler şunlardır:
- Noterden alınan şahıs imza beyannamesi: 272-395 TL
- Noterden alınan muhasebeci vekaleti: 490-520 TL
Yukarıdaki maliyetlere ek olarak muhasebeci ücretlerini de ödeyebilirsiniz. Beyan yükümlülüğünün yerine getirilmesi ve şirket işlerinin düzenli takip edilmesi için bir muhasebeci ya da mali müşavirle anlaşmanız faydalı olur. Ayrıca, sanal ofis kiralamayı düşünüyorsanız bu maliyeti de masraflarınız arasına ekleyebilirsiniz.
Home Ofis Şirket Kurmak İçin Nereyi Adres Gösterebilirsiniz?
Kişisel ikametinizi adres göstererek home ofis şirket kurabilirsiniz. Bunun için evinizin bir kısmını ofis hâline getirmeniz yeterlidir. Evinizdeki internet bağlantısını ve diğer olanakları kullanarak işlerinizi yürütebilirsiniz. Yaşadığınız ev size veya yakın akrabalarınızdan birine aitse beyan esnasında tapu belgesi götürmeniz yeterlidir. Kiralık ise kira sözleşmesini beyan etmeniz gerekir.
Sanal ofis, home ofis şahıs şirketi kurmak isteyen birçok kişinin tercih ettiği bir çözümdür. Müşterilerinizi ağırlamak için bir ortama ihtiyaç duyuyorsanız sanal ofis kiralayabilirsiniz. Bu hizmeti sunan pek çok firma aynı zamanda toplantı odası, sekreterlik, posta kabulu gibi olanaklar da sağlar. Söz konusu olanaktan yararlanarak fiziksel bir çalışma alanı zorunlu olmaksızın müşterilerinizi ağırlayacağınız resmi bir adrese sahip olabilirsiniz.
Home Ofis Çalışanların Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?
Home ofis iş modeliyle çalışan kişilerin ödemesi gereken başlıca vergiler şunlardır:
- Stopaj
- Gelir Vergisi
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Muhtasar Beyanname
Freelance Çalışma Giderleri Vergi Matrahından Düşülebilir Mi?
Home ofis çalışırken fazladan bir işyeri kiralama yükümlülüğü olmasa da mevcut kullanılan ikametgahın giderleri bir miktar artabilir. Örneğin, daha yüksek hızlı bir internet bağlantısına ihtiyacınız olabilir. Ayrıca elektrik tüketiminin artması da mümkündür. Tüm bu giderler indirim konusu olabilir. Vergi matrahından düşülebilecek başlıca giderler şunlardır:
- Ev kirası
- Su, telefon, elektrik ve internet faturaları
- Evin tamir ve bakım giderleri
- Sahip olunan konutun kısmî kullanımı
- İşin devamlılığı için yapılan harcamalar
Vergi Muafiyeti
Freelance çalışmada vergi muafiyeti olanağı bulunur. Şahıs şirketi için adres gösterilen ev, işletmeyi kuran kişiye veya kira ödemediği bir yakınına aitse stopaj vergisi yükümlülüğü ortadan kalkar. Ayrıca, yeni işletmeler ve genç girişimciler için çeşitli destek paketleri de mevcuttur. Bu desteklerden yararlanarak vergi indiriminden ve muafiyetinden faydalanmak mümkündür.
Home Ofis Şirket Kurarken Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Home ofis iş modelinde bütün süreçleri tek başınıza yürütmeniz gerekir. Bu durumda bir yandan işlerinizi yönetirken diğer yandan vergi yükümlülüğü gibi konuları takip etmeniz gerekecektir. Özellikle herhangi bir partner veya firma bağlantısı olmadan çalışacaksanız bu konuda yoğun bir temponuz olabilir.
Hesaplama işlemleri bu süreçte büyük bir iş yükü yaratabilir. Yapılan işlerin organize edilmesi, gelir-gider hesaplamaları ve diğer prosedürler ciddi bir zaman kaybına sebep olabilir. Diğer yandan, bu işlemlerdeki ufak bir hata büyük zararlara yol açabilir.