2024 yılı kıdem tazminatı Ocak ayına ait Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Genelge 05.01.2024 tarihinde yayımlanırken 01.01.2024 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının tavan tutarı belli olmuştur.
Genelgenin ikinci maddesi uyarınca 01.01.2024 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 35.058,58 TL’dir.
Genelgeye istinaden 01.01.2024 tarihinden itibaren Kıdem Tazminatı tavan tutarı;
- Brüt: 35.058,58 TL
- Net: 34.792,49 TL’dir.
Her türlü soru ve görüşleriniz için bizlere [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.
2024 yılı Kıdem tazminatı, bir çalışanın işvereniyle olan iş ilişkisini sonlandırması durumunda, belirli bir süre boyunca aynı işyerinde çalıştığı için elde ettiği haklardan biridir. Genellikle işçi, kendi isteğiyle işten ayrılmadığı sürece, işveren tarafından işten çıkartılması durumunda kıdem tazminatı hakkına sahiptir.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde geçirdiği yıllara bağlı olarak belirlenir. Türkiye’de kıdem tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre düzenlenmiştir. Buna göre, işçiye işveren tarafından işten çıkartılması durumunda, işyerinde geçirdiği her tam yıl için belirli bir ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.
2024 yılı Kıdem tazminatı hesaplaması genellikle işçinin brüt maaşı, çalışma süresi ve işyerinde geçirdiği yıllara dayalı olarak yapılır. Ancak, her ülkede kıdem tazminatı düzenlemeleri farklı olabilir. Bu nedenle, kıdem tazminatı hakları ve hesaplamasıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için ilgili ülkenin iş yasalarına başvurmak önemlidir.
Kıdem tazminatı hesaplaması genellikle işçinin brüt maaşı, çalışma süresi ve işyerinde geçirdiği yıllara bağlı olarak yapılır. Türkiye’de kıdem tazminatı hesaplaması, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre belirlenmiştir. İşte Türkiye’de kıdem tazminatının nasıl hesaplandığına dair genel bir formül:
Kıdem Tazminatı = Brüt Ücret x Hizmet Yılı x Kıdem Tazminatı Katsayısı
Burada:
- Brüt Ücret: İşçinin işverene maliyetini temsil eden brüt maaşıdır.
- Hizmet Yılı: İşçinin işyerinde geçirdiği tam yılları ifade eder. Yarı yıl ve üzeri süreler tam yıl olarak sayılır.
- Kıdem Tazminatı Katsayısı: 4857 sayılı İş Kanunu‘na göre belirlenen katsayıdır. Bu katsayı, işçinin çalıştığı yıl sayısına bağlı olarak değişebilir. Şu şekildedir:
- 1 yıl ile 5 yıl arası hizmet süresi: 30 günlük brüt ücret kadar,
- 6 yıl ile 15 yıl arası hizmet süresi: 22.5 günlük brüt ücret kadar,
- 16 yıl ve üzeri hizmet süresi: 15 günlük brüt ücret kadar.
Bu formül genel bir kıdem tazminatı hesaplamasıdır. Ancak, her durum farklı olabilir ve detaylar iş sözleşmesi, işyeri politikaları ve ülkenin mevcut yasalarına bağlı olarak değişebilir. Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken, en güvenilir ve güncel bilgiler için iş hukuku uzmanına veya işyeri insan kaynakları birimine danışmak önemlidir.